Alabalıkgiller ailesinden ve Salmo cinsinden birçok kemikli balığa verilen ad (sombalıgı da Salmo cinsindendir; ama alabalıkların gövdesi, sombalığının gövdesine göre daha ince uzundur).
Avrupa ve Türkiye sularında yaşayan alabalığın (Salmo fario ve Salmo trutto) görünümü, bulunduğu yere göre değişir; genellikle 50-85 cm boyundadır ve gövdesi mavi, kırmızı ya da siyah beneklerle kaplıdır. Sombalıgına benzeyen bir alabalık olan denizalası, kabuklu deniz hayvanlarını yiyerek beslenir ve bu hayvanlardaki boyarmadde nedeniyle eti pembedir. Gümüş alabalık da, gövdesinde guanin billurları bulunan alabalık çeşididir. Alabalıklar ekim ve ocak aylan arasında, bol oksijenli sularda yumurtlar,denizde yaşıyorlarsa,yumurtlama döneminde tatlı sulara geçerler. Avrupa’ya XIX. yy’ın sonlarında getirilmiş olan gökkuşaklı alabalık (Saimo irideus), Amerika kökenlidir; boyu 50-70 cm arasında değişir; böğründeki gökkuşağını andıran renklerden dolayı bu ad verilmiştir.
Alabalıklar hareketli, soğuk ve bol oksijenli sularda yaşayan etçil balıklardır. Cinsel olgunluk dönemine yaklaştıkça, solunum yoğunlukları artar. Yumurtlama için sulan daha bol oksijenli kaynaklara girerler. Yumurtalan çok fazla değildir; ama vitellüs (besin kesesi) bakımından zengindir. Kuluçka dönemi uzundur (iki buçuk ay kadar). Yumurtalardan çıkan yavrular 15-25 mm boyundadırlar ve her ay yaklaşık 1 cm büyürler. Alabalık üretiminde, balığın çevreye uyum koşullarını göz önünde bulundurmak gerekir. Suyun sıcaklığı hiçbir zaman 15°C’ı geçmemeli ve su, litre başına 6 cm3 ’ ten daha az oksijen içermemelidir. Alabalıkları yapay olarak üretmek için, olgun bir dişiden sılolarak alınan yumurtalar ile gene olgun bir erkekten sıkılarak alınan tohumların, su dolu bir küvet içinde karıştırılması yeterlidir. İktisadi açıdan önemli bir gelir kaynağı olan alabalıkları büyütmek için havuzlar gerekir; balıklar bu havuzda kıymayla beslenirler (gene de birbirlerini yemelerinin önüne tam olarak geçilemez). Türkiye sularında çeşitli türlerine raslanan alabalıklar, özellikle Abant gölünde üretilir.